Khasiat Ceylon Cinnamon terhadap Diabetes Jenis 2

Pesakit Diabetes akan mengalami peningkatan kadar gula dalam darah. Peningkatan ini akan meningkatkan tekanan dalam darah yang akan menyebabkan jantung mengepam di luar batas normal. Hal ini boleh membawa kepada serangan strok kerana seiring peningkatan tekanan darah yang drastik.

Pada pesakit Diabetes jenis 2, hormon insulin tidak mampu bekerja dengan maksimum. Diabetes jenis 2 adalah " non-insulin dependent diabetes" di mana tubuh pesakit menolak kesan insulin atau tidak menghasilkan insulin yang cukup untuk mengekalkan kadar normal glukosa. Masih belum ada penawar bagi penyakit ini.

Ceylon Cinnamon (true cinnamon) digunakan sebagai alternatif untuk menormalkan glikemia tanpa menggunakan bahan-bahan kimia.Kaedah menormalkan tahap gula amat sesuai untuk pesakit Diabetes jenis 2, di mana pengambilan insulin tambahan tidak diperlukan.Malah kandungna cinnameldehyde dalamnya bertindak meningkatkan kepekaan badan terhadap insulin dan meningkatkan penyerapannya.

Dalam sebuah kajian mendapati khasiat Ceylon untuk pesakit Diabetes jenis 2 adalah dengan meningkatkan metabolisma glukosa kira-kira 20 kali yang memberi kesan kepada peredaran gula darah, serta sensitivi insulin.

Pesakit Dibetes jenis 2 mempunyai 2 kali risiko penyakit jantung. Semakan kajian terkawal pada individu berpenyakit ini mendapati bahawa pengambilan Ceylon mengurangkan purata kolestrol LDL yang buruk. dan meningkatkan kolestrol HDL (baik).

Namun, untuk pengambilan kayu manis bagi penaykit hati atau gangguan hati, sangat tidak digalakkan. Kerana pada kayu manis Ceylon terdapat kandungan kumarin yang boleh melicinkan perjalanan darah dan yang mana boleh mengganggu prestasi hati. Untuk berjaga-jaga, sebelum menggunakan kayu manis sebagai media rawatan, sila rujuk kepada doktor terlebih dahulu. Kandungan kumarin di dalam Ceylon lebih sedikit berbanding di dalan Cassia Cinnamon.

Cara pengambilan serbuk Ceylon Cinnamon Olive House ialah:

bancuh 1 sudu teh serbuk dalam minuman. Ambil selepas makan.

Selamat mencuba.

Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto