Pelbagai Khasiat Minyak Sacha Inchi

Ramai dalam kalangan rakyat Malaysia yang belum mengenali tanaman kekacang Sacha Inchi. Tumbuhan ini berasal daripada Hutan Amazon Peru dan sudah lama ditanam serta digunakan sejak beribu tahun yang lalu oleh masyarakat orang asli Inca di Peru sebagai bahan ubatan.

Sacha Inchi mengandungi kandungan protein tinggi sebanyak 27% dan minyak sebanyak 35%-60%. Kandungan minyak di dalamnya kaya denganasid lemak penting seperti Omega-3, Omega-6 dan Omega-9 serta vitamin A dan E. Kombinasi ketiga-tiga lemak asid ini adalah yang terbaik kerana ia dapat menurunkan paras kolesterol jahat(LDL) dan juga meningkatkan paras kolesterol baik (HDL).Sacha Inchi juga dikenali sebagai SUPERFOOD kerana ia adalah sumber terbaik untuk Omega 3,6,9 di mana dapat meningkatkan fungsi jantung, otak dan kulit.

Rutin pemakanan kita sering disajikan dengan pelbagai makanan segera yang tidak memberi sebarang manfaat, sehingga menyebabkan ramai orang mendapat penyakit berat seperti kanser pada usia muda, masyarakat moden pada hari ini semakin sedar akan betapa pentingnya untuk kembali kepada sumber pemakanan semulajadi, seperti yang dipraktikkan oleh masyarakat zaman silam. Pelbagai kajian juga menunjukkan bahawa ‘SUPERFOOD’ merupakan solusi terbaik bagi mengatasi masalah kesihatan yang kerap dijumpai pada masyarakat moden.

Khasiat Minyak Sacha Inchi untuk kesihatan:

-Meningkatkan kesihatan kardiovaskular
'Lemak baik' yang terkandung dalam minyak sacha inci boleh membantu menurunkan tahap kolesterol LDL ('buruk'). Satu kajian perintis menunjukkan manfaat sacha inchi untuk mengurangkan risiko dislipidemia (peningkatan kadar lemak dalam darah). Kandungan asid lemak omega 3 minyak sacha inci yang membantu menggalakkan sistem kardiovaskular yang sihat. Nutrien penting ini boleh mengurangkan risiko aritmia (degupan jantung yang tidak normal) yang boleh mengakibatkan kematian secara tiba-tiba. Juga, ia membantu mengurangkan tahap trigliserida dan menurunkan tekanan darah. Manakala sifat anti-radang membantu menjaga arteri licin dan bebas daripada kerosakan, yang seterusnya membantu mengelakkan plak yang boleh menyekat dan menguatkan arteri. Ia juga menyimpan platelet darah daripada berkumpul bersama. Ini membantu mencegah pembekuan darah yang berbahaya.

Minyak Sacha inchi juga merupakan sumber phytosterols yang baik. Phytosterols mempunyai struktur yang serupa dengan kolesterol supaya mereka mengurangkan penyerapan kolesterol dan oleh itu boleh membantu menyokong sistem kardiovaskular yang sihat. 

-Kebaikkan untuk Kulit
Kelebihan Minyak Sacha Inchi  memberikan kesihatan kepada kulit. Asid lemak adalah penting untuk kesihatan kulit yang baik. Ia memainkan peranan penting dalam mengekalkan kelembutan dan keanjalan kulit serta mengekalkan kelembapan. Kelebihan minyak sacha inchi untuk kulit diperluaskan oleh tocopherols yang terkandung di dalam minyak. Tocopherols adalah sebahagian daripada keluarga vitamin E. Vitamin E boleh membantu kulit mengekalkan keanjalannya kerana peranannya dalam pengeluaran kolagen. Keuntungan kulit minyak sacha inchi ini patut dipertimbangkan sebagai sebahagian daripada pelan untuk kulit yang sihat dan bertenaga.

-Mengurangkan risiko Diabetes
Minyak Sacha Inchi boleh memainkan peranan dalam mempertahankan terhadap diabetes. Ini sekali lagi disebabkan oleh tahap omega 3 yang tinggi di dalam minyak. Omega 3 dapat membantu mengawal paras gula darah dengan meningkatkan kepekaan insulin. Ini kerana orang yang menghidap kencing manis mempunyai masalah mengimbangi tahap insulin dan glukosa mereka.

-Menjaga kesihatan otak
Majoriti otak terdiri daripada lemak. Ini adalah satu lagi sebab mengapa asid lemak penting adalah sangat penting untuk kesihatan yang optimum. Seperti yang anda ketahui sekarang, minyak sacha inchi mengandungi tinggi tahap asid lemak penting. Ini membantu untuk mengurangkan keradangan di otak dan mempunyai potensi untuk melindungi daripada penyakit seperti demensia dan alzheimer.

-Membantu memperbaiki otot dan tisu lain
Protein adalah makronutrien yang penting yang membantu semua tisu dalam badan untuk diperbaiki. Ia memainkan peranan penting dalam pemulihan senaman dan juga dalam keadaan kenyang. Sekitar 25% protein dalam benih sacha inci memberikan sumber protein yang baik. Gabungan tahap protein yang baik dan asid lemak penting menjadikannya tambahan hebat untuk diet vegan.

-Membantu menurunkan berat badan
Potensi penurunan berat badan manfaat minyak sacha inchi disebabkan oleh kehadiran tryptophan. Kali ini faedahnya berpunca dari fakta bahawa tryptophan membantu mengawal selera makan.Berbanding penggunaan bahan kimia Sibutramine yang selalu digunakan dalam campuran produk-produk diet amatlah berbahaya dan tidak selamat untuk di gunakan.

-Penjagaan rambut
Minyak sacha inchi boleh menjadi tambahan hebat kepada penjagaan rambut secara semulajadi. Ini kerana ia berfungsi sama dengan manfaat untuk kulit. Kandungan omega 3 yang tinggi dapat membantu menjaga rambut sentiasa sihat dan mengekalkan kelembapan. Ini juga boleh membantu menyihatkan kulit kepala yang kering dan gatal.

-Meningkatkan kualiti tidur
Minyak ini mengandungi tryptophan, sejenis asid amino yang dapat meningkatkan pembebasan serotonin. Serotonin adalah hormon 'rasa baik' yang boleh membantu meningkatkan "rest & relaxation", serta tahap kebahagiaan. Minyak sacha inchi juga mengandungi tahap magnesium yang baik, yang boleh menyumbang kepada keupayaan untuk membantu dalam tidur malam yang baik.

Tahap tocopherols yang tinggi yang terdapat dalam minyak sacha inchi bermakna ia mempunyai kapasiti antioksidan yang tinggi. Hayat produk boleh selama dua tahun. Dinasihatkan supaya minyak sacha inci di dalam peti sejuk untuk memanjangkan jangka hayat.